top of page
  • Foto van schrijverMarije Resilient Running

Waarom lopen zonder streeftijd zoveel meer voldoening geeft

Na de Berlijn Marathon vorig jaar ben ik het plezier in het hardlopen even helemaal kwijtgeraakt. Ik had hard getraind om de 4 uur grens te doorbreken maar een bilblessure gooide roet in het eten op 23KM. Ik kon tijdens de race niet meer echt genieten van het uitzinnige publiek of dankbaarheid voelen dat ik aan zo'n mooi event mocht deelnemen. Ik baalde enorm van mijn eigen negatieve mindset.


Een gezonde dosis zelfreflectie leerde mij dat ik teveel focus had gelegd op het nastreven van een bepaalde tijd. Waarom had ik dit zo belangrijk gemaakt in mijn hoofd? Als ervaren coach vond ik het in eerste instantie ook vervelend om te realiseren dat er toch nog behoorlijk wat (ongezonde) prestatiedrang en ambitie in mij schuil ging. Ik wilde mij bewijzen aan mijn directe omgeving; alsof het de mensen die van mij houden ook maar enigszins boeit welke tijd ik tijdens een hardloopwedstrijdje loop! En die behoefte naar sneller, beter en meer in plaats van acceptatie en dankbaarheid dat je überhaupt fit genoeg bent én de financiële middelen hebt om aan de start te mogen verschijnen.


Werk aan de winkel dus! Sinds ik ben begonnen met Mindful Running waarbij hardlopen wordt gecombineerd met ademhalingstechnieken en meditatie voel ik meer ontspanning in mijn hoofd en lichaam. Ik ben bewuster van mijn omgeving en kan hierdoor ook meer genieten van de prachtige natuur. Ook loop ik steeds meer met neusademhaling. Dit helpt mij het juiste tempo te bepalen en niet over mijn grenzen heen te gaan. Het klokje laat ik steeds vaker thuis. Ik voel me een stuk relaxter en het plezier in het lopen is weer helemaal terug. Kortom, ik voel me veerkrachtiger dan ooit! Op 2 oktober loop ik in London waarbij ik niet meer streef naar een bepaalde tijd maar simpelweg fit wil worden en tijdens de race zo lang mogelijk wil genieten van de stad en het publiek!


Herken jij je in dit verhaal? Of ben je een beginnende loper op zoek naar meer rust, energie en plezier door te bewegen in de buitenlucht? Op 12 en 15 april start ik de 5-weekse Mindful Run Cursus in het Amsterdamse Bos en Vondelpark. Meer info via onderstaande link.


Tot snel,

Marije


101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page